Communicatie & informatie
Verbonden blijven met het dagelijkse leven en personen is van vitaal belang om actief ouder te kunnen worden. Hiervoor is het noodzakelijk dat ouderen op tijd voorzien worden van praktische informatie waardoor zij hun leven in kunnen vullen naar hun persoonlijke wensen. Er is veel informatie te vinden maar het vinden van de juiste informatie is lastig.
Ouderen willen informatie gecoördineerd in eenvoudig te bereiken service. Veel elektrische apparaten, zoals telefoons en kaartenautomaten (bank, pinnen), zijn te klein, te ingewikkeld en hebben onduidelijke aanwijzingen.
Telefoonmenu’s van bedrijven en instellingen geven te snel en te veel informatie, de keuzes zijn onduidelijk en er is vaak geen gelegenheid om met een medewerker te praten. Er moet gelet worden op de visuele presentatie van informatie, teksten, televisieprogramma’s en displays. Nieuwe technologie en ICT-toepassingen kunnen ouderen helpen en sociale uitsluiting voorkomen.
Actueel

Lang leven vooral te danken aan extreem langlevende moeder
Volgens Leidse wetenschappers wordt langlevendheid vooral doorgegeven via de moeder.

Steeds langer leven zonder beperkingen
Zestigjarigen in 2040 zullen niet alleen langer leven dan de huidige zestigers, ze kunnen ook meer jaren zonder lichamelijke beperkingen en in goede gezondheid verwachten.

Meer keus in zorgaanbieders goed voor gemeente én cliënt
Sommige gemeenten contracteren veel aanbieders, andere slechts één of enkele. Een ruim aanbod biedt voordelen.

RVS: Betrek ervaringskennis bij het maken van beleid
Dagelijkse ervaringen moeten worden meegenomen bij het tot stand komen van beleid. Dit zegt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS).

Eerste dementievriendelijke regio
Delft, Midden-Delfland, Rijswijk en Westland vormen samen met zorgpartner DSW de eerste dementievriendelijke regio.

Onder senioren is e-health de grote onbekende
Uit onderzoek blijkt dat senioren het internet vooral gebruiken voor sociale contacten en informatie. Voor e-health lijkt ‘onbekend maakt onbemind’ op te gaan.
Partner aan het woord
“Gemeentelijke informatie gebundeld”
Ouderen in Nederland hebben veel vragen over gemeentelijke regelingen, voorzieningen of projecten. Wij hebben deze informatie per gemeente gebundeld onze website Ouderen Ombudsman.
Marcel HarmsColumns

Slijtage
In haar nieuwe column voor Active Ageing Nederland gaat Marijke Hopman-Rock in op de relatie tussen voldoende beweging en chronische pijn door artrose.

WelkomLife: platform dat midden in het leven staat
Hein Vergeer vertelt over de ontwikkelingen rondom WelkomLife, het platform voor vitale senioren. Dit platform in een initiatief van Active Ageing Nederland.

Over blinde vlekken en slakken
In het zorgcentrum van mijn tante van 90 jaar staat een elektrische duo-fiets. Een prachtig ding waarop we samen geregeld tochtjes maken van ongeveer 20 kilometer.

“Maak van je gemeente een Blauwe Zone!”
Gemeenten zijn bij uitstek de besturen die een gezondheidsbeleid concreet gestalte kunnen geven. Maar hoe doe je dat? Misschien is het interessant om de ‘Blue Zones’ als kapstok te gebruiken.

Kijk met een seniorenbril op naar de leefomgeving
Gemeenten hebben veel op zich af gekregen sinds 1 januari. De voornaamste veranderingen hebben te maken met de wettelijke decentralisering van de zorg sinds 1 januari 2015.

Manchester maakt zich sterk voor senioren
De Engelse stad Manchester maakt zich al jaren sterk voor senioren. Sinds 2003 is het zogeheten Valuing Older People (VOP)-team actief om de kwaliteit van leven voor ouderen in Manchester te verbeteren. De stad is aangesloten bij het mondiale netwerk van ‘Age Friendly Cities’.