Communicatie & informatie

Communicatie & InformatieVerbonden blijven met het dagelijkse leven en personen is van vitaal belang om actief ouder te kunnen worden. Hiervoor is het noodzakelijk dat ouderen op tijd voorzien worden van praktische informatie waardoor zij hun leven in kunnen vullen naar hun persoonlijke wensen. Er is veel informatie te vinden maar het vinden van de juiste informatie is lastig.

Ouderen willen informatie gecoördineerd in eenvoudig te bereiken service. Veel elektrische apparaten, zoals telefoons en kaartenautomaten (bank, pinnen),  zijn te klein, te ingewikkeld en hebben onduidelijke aanwijzingen.

Telefoonmenu’s van bedrijven en instellingen geven te snel en te veel informatie, de keuzes zijn onduidelijk en er is vaak geen gelegenheid om met een medewerker te praten. Er moet gelet worden op de visuele presentatie van informatie, teksten, televisieprogramma’s en displays. Nieuwe technologie en ICT-toepassingen kunnen ouderen helpen en sociale uitsluiting voorkomen.

Actueel

Levensverwachting 65-jarigen

Levensverwachting 65-jarigen

Het CBS verwacht dat de levensverwachting op 65-jarige leeftijd in 2023 zal toenemen tot 20,5 jaar. Beleidsmakers gebruiken dit cijfer om de toekomstige AOW-leeftijd vast te stellen.

Steeds meer doden door een val

Steeds meer doden door een val

In 2016 overleden 3 884 inwoners van Nederland door een val. Drie kwart van de overledenen door een accidentele val was 80 jaar of ouder.

Kwetsbare oudere in MCL in goede handen

Kwetsbare oudere in MCL in goede handen

Het MCL mag zich wederom seniorvriendelijk noemen. Het MCL is een van de 63 ziekenhuizen in Nederland die het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis hebben ontvangen.

Aanbieding

Nooit te oud om te leren

Terugblik op ons najaarscongres

Partner aan het woord

“Gemeentelijke informatie gebundeld”

Ouderen in Nederland hebben veel vragen over gemeentelijke regelingen, voorzieningen of projecten. Wij hebben deze informatie per gemeente gebundeld onze website Ouderen Ombudsman.

Marcel Harms

Nationaal Ouderenfonds

Columns

Slijtage

Slijtage

In haar nieuwe column voor Active Ageing Nederland gaat Marijke Hopman-Rock in op de relatie tussen voldoende beweging en chronische pijn door artrose.

Over blinde vlekken en slakken

Over blinde vlekken en slakken

In het zorgcentrum van mijn tante van 90 jaar staat een elektrische duo-fiets. Een prachtig ding waarop we samen geregeld tochtjes maken van ongeveer 20 kilometer.

“Maak van je gemeente een Blauwe Zone!”

“Maak van je gemeente een Blauwe Zone!”

Gemeenten zijn bij uitstek de besturen die een gezondheidsbeleid concreet gestalte kunnen geven. Maar hoe doe je dat? Misschien is het interessant om de ‘Blue Zones’ als kapstok te gebruiken.

Manchester maakt zich sterk voor senioren

Manchester maakt zich sterk voor senioren

De Engelse stad Manchester maakt zich al jaren sterk voor senioren. Sinds 2003 is het zogeheten Valuing Older People (VOP)-team actief om de kwaliteit van leven voor ouderen in Manchester te verbeteren. De stad is aangesloten bij het mondiale netwerk van ‘Age Friendly Cities’.

website: Netcreators